27 maaliskuuta 2013

Itse tehdyt yllätysmunatYksi kutkuttavimmista lapsuuden muistoistani liittyy pääsiäiseen. Perhe tuttumme asuivat kaukana toisella paikkakunnalla, mutta aina pääsiäisen pitkillä vapailla he matkasivat kotikaupunkiini viettämään pientä lomaa ja laittamaan kesää varten miehen suvulta jäänyttä taloa. Tuolla lomalla he aina järjestivät pääsiäispupun pesien etsimisen. Olin muutaman vuoden vanha kun pääsin ensimmäisen kerran etsimään pesiä, ja tätä aivan ihanaa perinnettä jatkui aina koulun alaluokille asti. Ja nämä hetket tuovat edelleen valtavan lämmöntunteen ja muistelen kuinka suuren vaikutuksen se todellisuudessa tekikään minuun. Lapsena tottakai uskoin, että pääsiäispuput olivat todella jättäneet ihmeellisiä pesiä ympäri heidän pihapiiriään. Pesiä oli piiloitettuna monia ja niistä löytyi suklaamunia, tarroja, pieniä leluja ja joskus pieniä lappusia, jotka sitten herra R luki minulle. Lappusissa oli tarinoita pääsiäispupulta. Ne olivat niin parhaita! :)

Muistan kuin eilisen kuinka kirmasin pitkin pihapiiriä etsien pesiä, ja kuinka kauniita ne olivatkaan! Niitä oli niin erilaisia, oksista, heinästä ja vanhoista hatuista tehtyjä. Ja koristeltu sulin tai servetein. Pariskunnan mies oli niin suuri sydäminen ja ihana mies. Vasta iän myötä olen oppinut huomaamaan kuinka paljon aikaa ja rakkautta hän oli laittanut tuohon päivään. Ehkä juurikin pääsiäispupu yllätyksen takia itsekin niin kovasti rakastan järjestää yllätyksiä, ja olen innoissani jos näen toisen ilahtuvan. Toiveissani on aina ollut päästä järjestämään samanlainen päivä omille tai ystävien lapsille. Muutama vuosi vielä ja rakkaiden ystävieni pienokaiset ovat pupunpesien metsästys iässä, sitä odotan! :)

Tältäkään perinteeltä ei vältytä meidän huushollissa. Joka vuosi olen edelleen piilotellut pupunpesiä ympäri kotia ja vanhempien kotia. En kyllästy tähän koskaan! :D Tänä vuonna mietin paljon millaisen pesän pupun yllätyksille keksisin. Vaikka mieheni toki lähtee mukaan hassuihin hulluttelu juttuihini, en haluaisi häntä ahdistaa liian lapsellisilla jutuilla.. Tai no, miten sen nyt katsoo? ;D

Päädyin lopulta kennoyllätykseen, aiemminhan piirtelin yllätyksen muutaman munan kylkeen, ja jotenkin tuntui kivalta jatkaa tätä kennojuttua. Mieheni ilahtui kovasti silloin, koska se oli hänestä jotain odottamatonta. Päätin siis kehitellä itsetehtyjä yllätysmunia ja sijoittaa ne jääkaappiin. Mieheni toki odottaa taas jotain pesien etsintää, jota intoilen, suunnittelen, hyssyttelen ja salailen monta päivää. Innostukseni menee monesti ylitse, myönnän. Mutta tänä vuonna hän saa ilahtua siitä, että löytää munat ilman sen suurempaa hälinää, omalla ajallaan! ;)

Olen jo muutaman vuoden halunnut tehdä itse Mignon munia, mutta aina ne ovat jonkun syyn varjolla jääneet. Tänä vuonna katsoin videon tuosta munien matkasta ja inspiroiduin. Etsin tietoa, mutta sitä oli aika vähän tarjolla. Löysin vihdoin munien sterilisoinnista martha stewartin sivuilta, mutta kun meillä ei ollut kotona viinietikkaa. Niin sovelsin.

Ensin tyhjensin munat viinipullonavaajalla, meni hetki ja monia kokeiluja ennenkuin löytyi väline, jolla keltuaisen onnistui kaivamaan yhdestä reiästä. Tyhjennyksen jälkeen pesin munat sisältä ja ulkoa + huuhtelin fairylla, ja tämän jälkeen keitin vielä munat, noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen annoin niiden kuivua. Kaikella järjellä bakteerien olisi pitänyt kuolla? Toivotaan niin! Mutta vaikka minä tein näin, en sano että se on oikein, martha stewartin oppien mukaan ei ainakaan voi mennä väärin! ;D Suomeksi en löytänyt yhtään tietoa.

täältä marthan sivuilleYhden munaan yllätyskennoon täytin suklaalla. (tein myös samalla 3 muuta, ohje on siis yht. 4 suklaamunalle)

200 g maitosuklaata
100g valkoistasuklaata - värjätään vaaleanpunaiseksi elintarvikevärillä
100g valkoistasuklaata - värjätään vihreäksi elintarvike värillä

Suklaat sulatetaan, halutessa värjätään ja sitten kerrostetaan ne munan sisälle. Kerrossuklaamunaa tehtäessä tärkein ainesosa on aika. Itse tein sen virheen, että ensimmäiset kaksikerrosta tein liian kiireellä ja siksi ne eivät erotu kerrosmaisesti ollenkaan. Parhain tapa varmistaa, että viimeisin kerros on kovettunut on tökätä munan reistä veitsellä. Kovettuminen myös riippuu siitä kuinka paksun kerroksen on munaan laittanut. Munien tekeminen vie useita tunteja, mutta toisaalta niitä voi tehdä osissa ja vaikka osan tänään ja loput huomenna. ;)

 


Tämän munan sisälle laitoin pienen lappusen, joka toimii - lenkkiseura korttina. Avomieheni ehdottelee usein yhdessä lenkille lähtöä, mutta jotenkin liian usein vetoan johonkin muuhun tosi tärkeään. Tällä kortilla mieheni voi lunastaa minut lenkille milloin haluaa, mukisematta! ;)

 


Tämä yllätysmuna sai sisälleen sydämenmuotoisia minttupastilleja. Ne löytyivät Sinooperista, enkä voinut jättää niitä hyllylle, niin suloisia ne olivat.

En tiedä kuinka tämä yllätys mieheni ilahduttaa, mutta se nähdään! ;D Tästä kerron enemmän myöhemmin! :)

Usko, toivo ja rakkaus tekstillä kirjailtu paperi (koko arkki) löytyi myös sinooperista, ihana!Ja mikä muna oli tuo viides? Tietenkin keitetty! ;D


Ihanaa pääsiäisen aikaa! :)

♡ Vilhelmiina

12 kommenttia:

 1. Wau! Tuota tyhjän munan ideaa voisin vielä käyttää. laittaa sisälle jonkin viestin miehelle tai lapsille:) Kivoja on...erittäin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo, nopea ja ekologinen :) Itse kanssa tykkään viesteistä, niistä tulee aina niin erityinen olo :) ihanaa pääsiäistä! :)

   Poista
 2. Mahtavat yllärimunat, ihana idea! Mukavaa pääsiäistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainakin ne on pirteät!! :D Ihanaa pääsiäistä sinnekin! :)

   Poista
 3. Ihan huippuja munia!! :)

  VastaaPoista
 4. Nää sun ideat ei kyllä lopu! Ihan mahtavia :)
  Ihanaa pääsiäistä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Aika vaan hankaa liikaa vastaan! :D Ihanaa pääsiäisen aikaa teillekin!! :)

   Poista
 5. Ilahduttavaa, että perhetuttunne on nähnyt vaivaa ja järjestänyt näin mainion pupunpesä iloittelun lapsuudessasi. Tulevaisuudessa pääset viemään perinnettä eteenpäin ja kuka ties he jatkavat ideaa eteenpäin omille lapsilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä yks parhaista kokemuksista lapsena, ja varsinkin ihan pienenä kun siihen pääsiäispupuun uskoi! Muniva pupu :D Toivottavasti pääsen jatkamaan ihanaa perinnettä, ja parhainta ois jos se pääsisi elämään enemmänkin. Siksi ystävien lapsillekin olisi ihana samanlainen järjestää. ♡

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa minua kovasti! ♡